Sualtı Araştırmaları Derneği Başkanı Veryeri, “Aralarında ada martısı, kum köpek balığı, şişe burun yunus, orfoz ve yumuşakçaların bulunduğu deniz canlılarının nesli çevresel faktörler nedeniyle tükenme tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.
Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, ada martısı, kum köpek balığı, şişe burun yunus, orfoz ve yumuşakçaların aralarında bulunduğu birçok deniz canlısı neslinin çevresel faktörler nedeniyle tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
SAD Yönetim Kurulu, “Kıyılarımızda Önemli Doğa Alanlarının Savunulması ve Korunması” adlı proje kapsamında Alsancak’taki bir otelde akademisyen, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve sualtı araştırmacılarının katılımıyla “ÇED ve Mahkeme Bilirkişi Raporlarında Tespit Edilen Sorunlar, Nedenleri ve Çözüm Önerileri” konulu panel düzenledi.
Dernek Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, endüstrinin gelişimiyle bazı deniz canlılarının yaşam alanını kaybettiğini dile getirdi. Canlıları tek tek korumanın hiçbir anlam ifade etmediğini vurgulayan Veryeri, “Kıyılardaki yatırım kararlarına yön veren Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirme raporlarında niteliksiz olanların önüne geçilerek, el değmemiş kıyılar korunmazsa çok sayıda canlı yok olacak” dedi.
“Yaşam alanları yok oluyor”
Türkiye’de kıyı ve denizlerin akılcı kullanılması gerektiğine dikkati çeken Nesimi Ozan Veryeri, şöyle konuştu: “Geçmişi 30 milyon yıl ve daha öncesi zamanlara dayanan biyolojik çeşitlilik ve yaşam alanlarının korunması çok önemli. Deniz ve kıyı memeli canlıları, balıklar, deniz bitkileri ve kuşlar ülkemizdeki muhteşem kıyılara bağımlılar. Ancak ülkemizdeki endişe verici kıyı tahribatı yaşam alanlarının hızla yok olmasına neden oluyor. Canlılar ya alanı terk ediyor ya da doğal davranışları dışında davranarak liman ve benzeri yapay alanlara sığınıyor. Şu an aralarında ada martısı, kum köpek balığı, şişe burun yunus, Akdeniz foku, orfoz ve yumuşakçaların da bulunduğu çok sayıda deniz canlısı üzerindeki insan kaynaklı baskılar, çevresel faktörler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Biz SAD olarak Türkiye Kıyılarında Önemli Doğa Alanlarının Korunması ve Savunulması’ hareketi olarak bilinen ve kısa adı ÖDA SAVUN olan projemizle resmi kurumlarla irtibat içerisinde kalarak, kıyı tahribatını ve suistimalini engellemek için büyük uğraş veriyoruz.” – YENİGÜN GAZETESİ
Bir Yorum Yazın